« terug naar vorige pagina

Een gezonde start voor moeders

Wanneer je zwanger bent, wil je natuurlijk goed voor jezelf zorgen. Als je overgewicht hebt, brengt een zwangerschap risico’s met zich mee. Je hebt namelijk meer kans op complicaties:

      • tijdens de zwangerschap
      • tijdens de bevalling
      • in de herstelperiode

Verloskundigen adviseren je daarom om niet meer dan het normale, gezonde gewicht aan te komen. Je kunt controle houden op je gewicht door gezond te leven. Maar het kan, juist tijdens de zwangerschap, moeilijk zijn om gezonde gewoontes aan te leren of vol te houden.  

Gezonde leefstijl voor jou en je kind

Op basis van ervaringen van verloskundigen hebben wij het programma Gezonde start voor moeders ontwikkeld. We begeleiden toekomstige moeders in Oosterhout en omstreken bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Zodat je ervoor kunt zorgen dat je in de zwangerschap gezond zwaarder wordt en je na de bevalling makkelijker een gezond gewicht bereikt. Tijdens het programma leer je over gezonde voeding, beweging, slaap en ontspanning tijdens en na de zwangerschap.

 

Een gezonde start van jouw moederschap én een gezonde start voor jouw kind

 

Voor wie? 

Je kunt starten met het programma wanneer je 18 jaar of ouder bent, je zwanger bent en je aan één van deze voorwaarden voldoet in het begin van de zwangerschap:  

 • Je hebt een BMI van 30 of hoger OF 
 • Je hebt een BMI van 25 of hoger én een middelomtrek van 88 cm of meer OF
 • Je hebt een BMI van 25 of hoger in combinatie met een gezondheidsrisico als gevolg van je gewicht zoals een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekte 

Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet worden de kosten voor deelname volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Hierover lees je meer onder het kopje Wat kost het om deel te nemen? 

Professionele begeleiding door een leefstijlcoach

De bijeenkomsten vinden plaats onder leiding van een ervaren leefstijlcoach. De leefstijlcoach ondersteunt en begeleidt je bij het veranderen van jouw leefstijl. 

Onze leefstijlcoaches hebben een geaccrediteerde HBO-opleiding leefstijlcoaching gevolgd. Ook zijn zij aangesloten bij hun beroepsvereniging en hebben een vermelding in het kwaliteitsregister.   

Andere zorgverleners die mogelijk bij de begeleiding betrokken kunnen worden, zijn een fysiotherapeut, een diëtist, praktijkondersteuner GGz of beweegcoach.  

Wat houdt het programma in?

Je volgt het programma gedurende 2 jaar. Het programma is opgedeeld in 2 fases:

 • De eerste fase van het programma volg je tijdens jouw zwangerschap.
 • Met de tweede fase start je na de bevalling. In de periode rondom jouw bevalling worden geen bijeenkomsten en gesprekken gepland.  

Voor je start heb je een intake met de leefstijlcoach. Samen maken jullie een realistisch behandelplan voor een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap. Dit plan sluit aan bij jouw wensen, interesses én mogelijkheden. 

Fase 1:  
De eerste fase duurt ongeveer 6 maanden, afhankelijk van wanneer tijdens jouw zwangerschap je start. Tijdens jouw deelname heb je 8 keer een groepsbijeenkomst en 4 keer een individueel gesprek met de leefstijlcoach. Dat betekent dat je eens per 2 weken een contactmoment met de leefstijlcoach en/of groep hebt. 

De onderwerpen die in fase 1 aan bod komen zijn: beweging, voeding, slaap, ontspanning en planning tijdens de zwangerschap. 

Fase 2:  
De tweede fase van het programma duurt een jaar. Je kunt vanaf 6 weken na je bevalling weer aansluiten, maar jij bepaalt zelf wanneer je eraan toe bent. In deze periode heb je 8 keer een groepsbijeenkomst en 4 keer een individueel gesprek met de leefstijlcoach. Dat betekent dat je 1 keer per maand een contactmoment met de leefstijlcoach en/of groep hebt.  

In fase 2 gaan we verder in op de onderwerpen uit fase 1 en hoe je deze als (nieuwe) moeder inpast in je leven.  

Groepsbijeenkomsten
Deelneemsters stromen op verschillende momenten in het programma in- en uit. Je hebt dus tijdens de groepsbijeenkomsten de gelegenheid om tips en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers in verschillende fases van hun zwangerschap.  

Handig werkboek
Je ontvangt bij de start
het werkboek Een gezonde start als moeder met daarin leuke en praktische oefeningen om aan de slag te gaan met de onderwerpen die tijdens het programma besproken worden. Ook vind je hierin allerlei handige informatie. 
 

Tijd en locatie

Voor de individuele gesprekken en de groepsbegeleiding ontvangen we je graag op onze locatie De Gekroonde Bel in Oosterhout. 

De individuele gesprekken plannen we in overleg met jou. De groepsbegeleiding vindt iedere 3-4 weken plaats op maandagavonden van 19.00 – 20.30 uur. De geplande data hoor je van je coach zodra je start. 

Wat kost het om deel te nemen?

De kosten voor deelname worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering wanneer je voldoet aan de voorwaarden zoals genoemd onder het kopje Voor wie? Jouw deelname heeft geen invloed op je eigen risico. 

Bij je zorgverzekeraar staat dit programma bekend als Coaching op Leefstijl (CooL) of Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).  

Aanmelden

Je kunt je rechtstreeks aanmelden voor deelname via onderstaande button. Of vraag je huisarts of medisch specialist om een doorverwijzing.  

Bij huisarts of medisch specialist staat het programma ook bekend als Coaching op Leefstijl (CooL) of Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). 

Wanneer we jouw aanmelding hebben ontvangen, neemt de coach contact met je op.

Aanmelden Een gezonde start voor moeders

Wil je meer informatie?

Bel: (0162) 24 77 77    

Mail: info@zohealthy.nl

 

Wil je ook stoppen met roken tijdens je zwangerschap?

Wanneer je ook wilt stoppen met roken, dan kunnen we je tegelijk met jouw deelname aan Gezonde start als moeder ook daarbij begeleiden. Hier lees je meer over hoe wij je kunnen helpen deze gewoonte op te geven. Neem contact met ons op wanneer je hierin geïnteresseerd bent.