« terug naar vorige pagina

Je wilt een gezonde start maken als moeder

Wanneer je zwanger bent, wil je natuurlijk goed voor jezelf zorgen. Als je overgewicht hebt, brengt een zwangerschap risico’s met zich mee. Je hebt namelijk meer kans op complicaties:

      • tijdens de zwangerschap
      • tijdens de bevalling
      • in de herstelperiode

Verloskundigen adviseren je daarom om niet meer dan het normale, gezonde gewicht aan te komen. Door gezond te leven kun je de risico’s dus verminderen. 

 

Gezonde leefstijl voor jou en je kind

Maar het kan, juist tijdens de zwangerschap, moeilijk zijn om gezonde gewoontes aan te leren of vol te houden. Om jou daarbij te helpen hebben wij, in samenwerking met verloskundigen, het programma Gezonde start voor moeders ontwikkeld. 

Dit programma begeleidt toekomstige moeders bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Zodat je in de zwangerschap gezond zwaarder wordt en je na de bevalling makkelijker een gezond gewicht bereikt. Tijdens het programma leer je alles over gezonde voeding, beweging, slaap en ontspanning tijdens en na de zwangerschap.

 

Een gezonde start van jouw moederschap én een gezonde start voor jouw kind

 

Voor wie? 

Je kunt starten met het programma, wanneer je:

 • zwanger bent
 • 18 jaar of ouder bent
 • je zorgen maakt over je gewicht tijdens de zwangerschap*

*Woon je buiten de regio Oosterhout/Breda dan zijn er extra voorwaarden waaraan je moet voldoen. Vraag hiernaar bij jouw leefstijlcoach. 

Professionele begeleiding door een leefstijlcoach

De bijeenkomsten vinden plaats onder leiding van een leefstijlcoach. Een leefstijlcoach is opgeleid om je te leren gezondere keuzes te maken in je dagelijks leven en tijdens en na de zwangerschap.

Als er ook andere zorgverleners nodig zijn om jou te helpen gezonder te worden, dan kunnen deze aansluiten bij jouw begeleiding.

Wat houdt het programma in?

Je volgt het programma 2 jaar. Het programma is opgedeeld in 2 fases en bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten met andere zwangere vrouwen: 

 • 1e fase: tijdens jouw zwangerschap.
 • 2e fase: na de bevalling. In de periode rondom jouw bevalling worden geen bijeenkomsten en gesprekken gepland.  

Voor de start: 
Voor je start heb je een intake met de leefstijlcoach. Samen maken jullie een plan waarmee je jouw doelen kunt behalen. Een plan wat past bij jouw wensen, interesses én mogelijkheden.
 

Fase 1:  
De eerste fase duurt ongeveer 6 maanden, afhankelijk van wanneer tijdens jouw zwangerschap je start. In fase 1 heb je eens per 2 weken een contactmoment met de leefstijlcoach en/of groep (8 keer een groepsbijeenkomst en 4 keer een individueel gesprek met de leefstijlcoach). 

De onderwerpen die in fase 1 aan bod komen zijn: beweging, voeding, slaap, ontspanning en planning tijdens de zwangerschap. 

Fase 2:  
De tweede fase van het programma duurt een jaar. Je kunt vanaf 6 weken na je bevalling weer aansluiten, maar jij bepaalt zelf wanneer je eraan toe bent. In fase 2 heb je 1 keer per maand een contactmoment met de leefstijlcoach en/of groep hebt (8 keer een groepsbijeenkomst en 4 keer een individueel gesprek met de leefstijlcoach).  

In fase 2 gaan we verder in op de onderwerpen uit fase 1 en hoe je deze als (nieuwe) moeder inpast in je leven.  

Groepsbijeenkomsten
Deelneemsters stromen op verschillende momenten in het programma in- en uit. Je hebt dus tijdens de groepsbijeenkomsten de gelegenheid om tips en ervaringen uit te wisselen met verschillende deelnemers in verschillende fases van hun zwangerschap.  

Handig werkboek
Je ontvangt bij de start
het werkboek Een gezonde start als moeder met daarin leuke en praktische oefeningen om aan de slag te gaan met de onderwerpen die tijdens het programma besproken worden. Ook vind je hierin allerlei handige informatie. 
 

Locaties

Je kunt op verschillende locaties deelnemen aan het programma. Bekijk alle actuele data en locaties in onze agenda

Wat kost het om deel te nemen?

De kosten voor deelname worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering wanneer je voldoet aan de voorwaarden zoals genoemd onder het kopje Voor wie?. Jouw deelname heeft geen invloed op je eigen risico. 

Aanmelden

Je kunt je rechtstreeks aanmelden voor deelname via onderstaande button. Of vraag je huisarts of medisch specialist om een doorverwijzing. Wanneer we jouw aanmelding hebben ontvangen, neemt de coach contact met je op.

Bij huisarts of medisch specialist staat het programma ook bekend als Coaching op Leefstijl (CooL) of Gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). 

Aanmelden Een gezonde start voor moeders

Wil je meer informatie?

Bel: (0162) 24 77 77    

Mail: info@zohealthy.nl

 

Ook stoppen met roken tijdens je zwangerschap?

Wanneer je ook wilt stoppen met roken, dan kunnen we je tegelijk met jouw deelname aan Gezonde start als moeder ook daarbij begeleiden. Lees verder over stoppen met roken tijdens de zwangerschap en hoe wij je daarbij kunnen helpen.