« terug naar vorige pagina

Overgewichtbegeleiding

Samen met jou streven we naar een gezonde leefstijl waarbij jij je sterker en beter voelt. Een gezonde leefstijl bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ruimte voor ontspanning én een goede nachtrust. Door je leefstijl te veranderen kan je blijvend gewicht verliezen en gezondheidsklachten voorkomen.

Aanmelden begeleiding

 

 

Hoe werkt het?

Samen met jou maken we een realistisch behandelplan voor een gezonde leefstijl. Dit plan sluit volledig aan bij jouw wensen, interesses én mogelijkheden.

Allereerst krijg je een intake. Deze bestaat uit een gesprek met een leefstijlcoach. De leefstijlcoach zorgt voor inzicht in jouw dagelijkse gewoontes en ondersteunt je bij een verandering van leefstijl. Samen met jou zorgen we voor een gezond eet- en leefpatroon. Zo krijg je meer controle over je gewicht.

Het totale programma voor mensen met overgewicht duurt 2 jaar. De begeleiding van de leefstijlcoach bestaat uit 4 individuele coachgesprekken en 8 groepsbijeenkomsten per jaar. 

Groepsbijeenkomsten

Jaarlijks volg je 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur onder begeleiding van een leefstijlcoach. Met de vaste groep deelnemers kun je ervaringen uitwisselen. De onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen zijn:

 • Kleine aanpassingen, groot effect
  Passende kleine acties leiden tot succesvolle gedragsverandering
 • Kom in beweging en kom in actie
  Bewegen is meer dan alleen sporten, kom in actie
 • Lekker eten geeft structuur aan je dag
  3x per dag eten, mindful eten
 • Slapen en ontspannen
  Wat hebben slapen en ontspannen met afvallen te maken
 • Gezond leven is plannen
  Timemanagement en leefstijl
 • Hoe maak ik van mijn acties een succes?
  Valkuilen, voorkomen van terugvallen
 • Hoe gezond is jouw weekend?
  Uit eten / feestjes / snackbar
 • Hoe blijf ik in beweging?
  Hoe houd ik gezond gedrag in stand? Wat gaat er goed? Waar ben ik trots op?

In het tweede jaar van het behandelprogramma worden deze onderwerpen verder uitgediept.

Uitgebreide ondersteuning

De overgewichtbegeleiding wordt uitgebreid ondersteund:

 • Werkboek per jaar
 • Online zelfhulptrainingen

Als je ondersteuning wilt bij klachten als slecht slapen, piekeren, somberheid e.d., dan kan een online zelfhulptraining een uitkomst zijn. Hiermee werk je zélf aan verandering van uw situatie. Na een training voelen de meeste mensen zich daadwerkelijk beter. De online zelfhulptrainingen zijn ontwikkeld door Minddistrict, marktleider in e-health en worden je kosteloos aangeboden door Zorroo.

Naar zelfhulptrainingen

Samenwerkingspartners beweging

Wij vinden het belangrijk dat jij een bewegingsactiviteit of sport vindt die bij jou past. Zodat jij plezier beleeft aan het actief zijn en het daardoor ook volhoudt. Daarom gaan we tijdens jouw deelname aan het programma niet samen sporten, want iedere deelnemer heeft daarin andere wensen. We leren je wel dat bewegen meer is dan sporten, hoe je dit kunt inpassen in je leven en welke bewegingsactiviteiten en sporten bij jou zouden kunnen passen. In regio Oosterhout hebben we een aantal samenwerkingspartners waar je met gelijkgestemden sportief aan de slag kunt. Maar vraag jouw coach gerust om de mogelijkheden in jouw regio.

Vergoeding

De kosten voor de leefstijlcoach worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering voor iedereen van 18 jaar en ouder. Indien je voldoet aan één van de volgende voorwaarden:

 • Je hebt een BMI van 30 of hoger OF
 • Je hebt een BMI van 25 of hoger én een middelomtrek van: 102 cm of meer (als man) of 82 cm of meer (als vrouw) OF
 • Je hebt een BMI van 25 of hoger in combinatie met een gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico zoals een verhoogd risico op diabetes type 2 en/of hart- en vaatziekte

Je kunt je BMI hier berekenen

Jouw deelname heeft geen invloed op je eigen risico. De vergoeding voor de kosten van eventuele andere betrokken zorgverleners is afhankelijk van jouw zorgverzekering. Informeer hier naar bij je zorgverzekeraar. 

Bij je zorgverzekeraar staat het programma Overgewicht te lijf bekend als Coaching op Leefstijl (CooL) of Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). 

Kies je ervoor gebruik te maken van het beweegaanbod in jouw regio, dan betaal je zelf voor deze kosten.

Folder

Je vindt de informatie over de overgewichtbegeleiding ook terug in onze folder ‘Overgewicht te lijf’.

Meer info en aanmelden

Wil je bij jou in de buurt deelnemen aan Overgewicht te lijf? Bekijk onze agenda en locatieoverzicht voor meer informatie.

Agenda en locaties

Voor de begeleiding kun je je rechtstreeks aanmelden via onderstaande button of doorverwezen worden via jouw huisartsenpraktijk of een andere zorgverlener.

Aanmelden begeleiding