« terug naar vorige pagina

Overgewichtbegeleiding

Samen met u streven we naar een gezonde leefstijl waarbij u zich sterker en beter voelt. Een gezonde leefstijl bestaat uit gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende ruimte voor ontspanning én een goede nachtrust. Door uw leefstijl te veranderen kunt u ook blijvend gewicht verliezen en gezondheidsklachten voorkomen.

Aanmelden begeleiding

Hoe werkt het?

Samen met u maken we een realistisch behandelplan voor een gezonde leefstijl. Dit plan sluit volledig aan bij uw wensen, interesses én mogelijkheden.

Allereerst krijgt u een intake. Deze bestaat uit een gesprek met een leefstijlcoach en eventueel met een diëtist.

De leefstijlcoach zorgt voor inzicht in uw dagelijkse gewoontes en ondersteunt u bij een verandering van leefstijl. Samen met u zorgen we voor een gezond eet- en leefpatroon. Zo krijgt u meer controle over uw gewicht.

Als er op uw locatie ook een diëtist betrokken is bij de begeleiding dan zal deze samen met u een persoonlijk plan maken voor een gezond eetpatroon dat past bij uw manier van leven. Genieten van eten staat centraal.

Het totale programma voor mensen met overgewicht duurt 2 jaar. De begeleiding van de leefstijlcoach bestaat uit 4 individuele coachgesprekken en 8 groepsbijeenkomsten per jaar. De eventuele begeleiding van de diëtist bestaat uit 6 individuele consulten per jaar.

Groepsbijeenkomsten

Jaarlijks heeft u 8 groepsbijeenkomsten van 1,5 uur onder begeleiding van een leefstijlcoach. Met de vaste groep deelnemers kunt u ervaringen uitwisselen. De onderwerpen die in het eerste jaar aan bod komen zijn:

 • Kleine aanpassingen, groot effect
  Passende kleine acties leiden tot succesvolle gedragsverandering
 • Kom in beweging en kom in actie
  Bewegen is meer dan alleen sporten, kom in actie
 • Lekker eten geeft structuur aan je dag
  3x per dag eten, mindfull eten
 • Slapen en ontspannen
  Wat hebben slapen en ontspannen met afvallen te maken
 • Gezond leven is plannen
  Timemanagement en leefstijl
 • Hoe maak ik van mijn acties een succes?
  Valkuilen, voorkomen van terugvallen
 • Hoe gezond is jouw weekend?
  Uit eten / feestjes / snackbar
 • Hoe blijf ik in beweging?
  Hoe houd ik gezond gedrag in stand? Wat gaat er goed? Waar ben ik trots op?

In het tweede jaar van het behandelprogramma worden deze onderwerpen verder uitgediept.

Uitgebreide ondersteuning

De overgewichtbegeleiding wordt uitgebreid ondersteund:

 • Werkboek per jaar
 • Online zelfhulptrainingen

Als u ondersteuning wilt bij klachten als slecht slapen, piekeren, somberheid e.d., dan kan een online zelfhulptraining een uitkomst zijn. U werkt zélf aan verandering van uw situatie. Na een training voelen de meeste mensen zich daadwerkelijk beter. De online zelfhulptrainingen zijn ontwikkeld door Minddistrict, marktleider in e-health en worden u kosteloos aangeboden door Zorroo.

Naar zelfhulptrainingen

Vergoeding

De kosten voor de leefstijlcoach worden volledig vergoed vanuit uw basisverzekering en hebben géén invloed op uw eigen risico. Bij uw zorgverzekeraar staat het programma Overgewicht te lijf bekend als Coaching op Leefstijl (CooL) of Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). De eventuele kosten voor de diëtist worden vergoed vanuit uw basisverzekering. Wel is het eigen risico van toepassing. Als u een aanvullende verzekering heeft dan kan het zijn dat u méér vergoed krijgt. Wanneer u zorg ontvangt binnen een zorgprogramma van uw huisarts, dan is het eigen risico niet van toepassing. Informeer bij uw zorgverzekeraar of diëtist.Als u ervoor kiest om gebruik te maken van het beweegaanbod in uw regio, dan zijn de kosten voor u zelf.

Folder

U vindt de informatie over de overgewichtbegeleiding ook terug in onze folder ‘Overgewicht te lijf’.

Meer info en aanmelden

Voor de begeleiding kunt u zich rechtstreeks aanmelden of doorverwezen worden via uw huisartsenpraktijk of een andere zorgverlener.

Aanmelden begeleiding