« terug naar vorige pagina

Ben jij stoppen-met-roken coach of wil je het worden? 

Bij de ZoHealthy Academy volg je diverse opleidingen om te kunnen werken als geaccrediteerd stoppen-met-roken coach. 

Ik wil stoppen-met-roken coach worden

De Basisopleiding stoppen-met-roken coach leidt je op tot geaccrediteerd stoppen-met-roken coach.

Ik ben stoppen-met-roken coach

Voldoe aan het nieuwe competentieprofiel van Kabiz en volg de losse modules van de ZoHealthy Academy. 

Bekijk alle opleidingen op de ZoHealthy Academy

Ik ben stoppen-met-roken coach

Ik wil stoppen-met-roken coach worden

E-learning of E-learning modules

Basisopleiding stoppen-met-roken coach
Werk je al als stoppen-met-roken coach en wil je voldoen aan het nieuwe competentieprofiel voor stoppen-met-roken coaches van Kabiz en/of jouw kennis verdiepen? Volg dan de losse modules als e-learning en ontvang je accreditatiepunten. Kies zelf de module(s) van jouw voorkeur. 

De Basisopleiding Stoppen met roken is een intensieve opleiding en een combinatie van scholing op locatie, e-learning en coaching on the job. Alle aspecten van het nieuwe competentieprofiel van Kabiz (per 1 januari 2023 van kracht) komen in deze opleiding aan bod.

Na het afronden van deze opleiding kun je als volwaardig stoppen-met-roken coach aan de slag, eventueel in samenwerking met ons. 

Ervaring van deelnemer aan de opleiding Linda Hamers:
Vooral de motiverende gespreksvoering sprak mij aan in de opleiding. Een leuke manier en effectieve manier van coaching. Je oefent dit ook met elkaar, zodat je leert dat niet jij, maar de deelnemer zelf een oplossing bedenkt om zijn of haar gedrag te veranderen.

Inhoud van de basisopleiding en e-learning

Module 1: Roken in de samenleving

Je kijkt naar de rol van roken in de samenleving. Je kent de rookprevalentiecijfers in Nederland en kent de cijfers van de specifieke groepen. Daarnaast leer je welke effecten roken heeft op de gezondheid van de roker en zijn omgeving. Ook wordt er gekeken naar welke rol roken in een sociaal netwerk heeft en welke invloed dit netwerk heeft op rookgedrag en een stoppoging.

Module 2: Roken als een verslaving

De sigaret en andere tabaksproducten worden onder de loep genomen. Wat is de samenstelling van een sigaret en wat maakt deze zo verslavend? Wat gebeurt er in je lichaam als je rookt, wat gebeurt er als je stopt? Je leert welke ontwenningsverschijnselen er ontstaan bij het stoppen en welk gedrag er voor zorgt dat een stoppoging succesvol kan zijn.

Module 3: Roken en farmacotherapie

Welke farmacologische behandeling is er mogelijk is bij een stoppoging? Je leert hierbij te werken volgens de NHG-richtlijn en welke effecten en bijwerkingen je kan verwachten. Bij eventuele bijwerkingen weet je op de juiste manier te handelen.

Module 4: Roken en het gesprek (motiverende gespreksvoering/cognitieve gedragstherapie)

Om de stoppoging van de deelnemer te laten slagen leer je de intrinsieke motivatie om te veranderen te achterhalen door middel van motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie.  Je leert hoe je de ambivalentie van de deelnemer kunt onderzoeken, ombuigen en oplossen. Je sluit daarbij aan bij het veranderstadium of “stage-of-change” van de deelnemer.

Bij motiverende gespreksvoering wordt uitgegaan van het versterken van copingsvaardigheden en zelfeffectiviteit van de deelnemer. Het doel is het zelfoplossende vermogen van de deelnemer te ondersteunen en stimuleren. Je leert kijken naar de mogelijkheden van de deelnemer om behandeling op maat aan te kunnen bieden.

Module 5: Jij als SMR coach

Welke mogelijkheden voor begeleiding zijn er en hoe bepaal je welke er bij jouw deelnemer past? We behandelen de praktische aspecten van het werken als SMR coach. Wanneer je met ons gaat samenwerken, maken we samenwerkings- en kwaliteitsafspraken. Ook bekijken we de kansen en mogelijkheden voor SMR coaching in jouw regio. 

Module 6: In de praktijk/coaching on the job en eindtoets

Coaching on the job met een ervaren stoppen-met-roken coach. Je observeert de gesprekstechnieken van de coach en evalueert deze samen o.b.v. wat je tijdens de opleiding geleerd hebt.

Bekijk alle opleidingen op de ZoHealthy Academy

Ben je geïnteresseerd? We vertellen je graag meer

Adriënne van den Bosch
Manager 

Bel of WhatsApp: (06) 42 60 49 48   

Mail: adrienne.vandenbosch@zohealthy.nl

Wil je liever dat wij jou terugbellen, vul dan het contactformulier onderaan in.

 

Meer informatie

 • Ik wil graag meer weten over de opleiding tot stoppen-met-roken coach


   Bij het versturen van dit formulier geef je toestemming dat deze gegevens mogen worden gebruikt ten behoeve van de verwerking van je bericht.
   Jouw gegevens zullen niet worden gebruikt voor andere doeleinden en niet worden verstrekt aan derden. Je gegevens kunnen te allen tijde weer worden verwijderd.
   Voor volledige informatie over het verwerken van jouw gegevens zie onze privacystatement
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 • Op de volgende data kun je starten met de Basisopleiding stoppen-met-roken coach.

  De scholing op locatie vindt plaats op onze locatie De Gekroonde Bel in Oosterhout NB. 

  Najaar 2023

  Dinsdag 7-16-23 november
  9.00-17.00 uur

  Voorjaar 2024

  Dinsdag 9 april – donderdag 18 april – donderdag 16 mei
  9.00 – 17.00 uur

  Najaar 2024

  Dinsdag 8 oktober – donderdag 17 oktober – donderdag 7 november
  9.00 – 17.00 uur