Bij de ZoHealthy Academy volg je diverse opleidingen om te kunnen werken als geaccrediteerd stoppen-met-roken coach.
√ Ik wil stoppen-met-roken coach worden
De Basisopleiding stoppen-met-roken coach leidt je op tot geaccrediteerd stoppen-met-roken coach.
√ Ik ben stoppen-met-roken coach
Voldoe aan het nieuwe competentieprofiel van Kabiz en volg de losse modules van de ZoHealthy Academy.
Bekijk alle opleidingen op de ZoHealthy Academy
Ik ben stoppen-met-roken coach |
Ik wil stoppen-met-roken coach worden |
E-learning of E-learning modules |
Basisopleiding stoppen-met-roken coach |
Werk je al als stoppen-met-roken coach en wil je voldoen aan het nieuwe competentieprofiel voor stoppen-met-roken coaches van Kabiz en/of jouw kennis verdiepen? Volg dan de losse modules als e-learning en ontvang je accreditatiepunten. Kies zelf de module(s) van jouw voorkeur. |
De Basisopleiding Stoppen met roken is een intensieve opleiding en een combinatie van scholing op locatie, e-learning en coaching on the job. Alle aspecten van het nieuwe competentieprofiel van Kabiz (per 1 januari 2023 van kracht) komen in deze opleiding aan bod. Na het afronden van deze opleiding kun je als volwaardig stoppen-met-roken coach aan de slag, eventueel in samenwerking met ons. |
Inhoud van de basisopleiding en e-learning
√ Module 1: Roken in de samenleving
Je kijkt naar de rol van roken in de samenleving. Je kent de rookprevalentiecijfers in Nederland en kent de cijfers van de specifieke groepen. Daarnaast leer je welke effecten roken heeft op de gezondheid van de roker en zijn omgeving. Ook wordt er gekeken naar welke rol roken in een sociaal netwerk heeft en welke invloed dit netwerk heeft op rookgedrag en een stoppoging.
√ Module 2: Roken als een verslaving
De sigaret en andere tabaksproducten worden onder de loep genomen. Wat is de samenstelling van een sigaret en wat maakt deze zo verslavend? Wat gebeurt er in je lichaam als je rookt, wat gebeurt er als je stopt? Je leert welke ontwenningsverschijnselen er ontstaan bij het stoppen en welk gedrag er voor zorgt dat een stoppoging succesvol kan zijn.
√ Module 3: Roken en farmacotherapie
Welke farmacologische behandeling is er mogelijk is bij een stoppoging? Je leert hierbij te werken volgens de NHG-richtlijn en welke effecten en bijwerkingen je kan verwachten. Bij eventuele bijwerkingen weet je op de juiste manier te handelen.
√ Module 4: Roken en het gesprek (motiverende gespreksvoering/cognitieve gedragstherapie)
Om de stoppoging van de deelnemer te laten slagen leer je de intrinsieke motivatie om te veranderen te achterhalen door middel van motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie. Je leert hoe je de ambivalentie van de deelnemer kunt onderzoeken, ombuigen en oplossen. Je sluit daarbij aan bij het veranderstadium of “stage-of-change” van de deelnemer.
Bij motiverende gespreksvoering wordt uitgegaan van het versterken van copingsvaardigheden en zelfeffectiviteit van de deelnemer. Het doel is het zelfoplossende vermogen van de deelnemer te ondersteunen en stimuleren. Je leert kijken naar de mogelijkheden van de deelnemer om behandeling op maat aan te kunnen bieden.
√ Module 5: Jij als SMR coach
Welke mogelijkheden voor begeleiding zijn er en hoe bepaal je welke er bij jouw deelnemer past? We behandelen de praktische aspecten van het werken als SMR coach. Wanneer je met ons gaat samenwerken, maken we samenwerkings- en kwaliteitsafspraken. Ook bekijken we de kansen en mogelijkheden voor SMR coaching in jouw regio.
√ Module 6: In de praktijk/coaching on the job en eindtoets
Coaching on the job met een ervaren stoppen-met-roken coach. Je observeert de gesprekstechnieken van de coach en evalueert deze samen o.b.v. wat je tijdens de opleiding geleerd hebt.
Bekijk alle opleidingen op de ZoHealthy Academy
Ben je geïnteresseerd? We vertellen je graag meer
Adriënne van den Bosch
Manager
Bel of WhatsApp: (06) 42 60 49 48
Mail: adrienne.vandenbosch@zohealthy.nl
Wil je liever dat wij jou terugbellen, vul dan het contactformulier onderaan in.